Saturday, July 16, 2011

Dapat Sambung Belajar.. Tapi

"Tahniah anda berjaya mengikuti Pengajian Sarjana Muda Kejuruteraan Mekanikal di UTHM"

@

"Tahniah anda berjaya mengikuti Pengajian Sarjana Muda Kejuruteraan Mekanikal di UTM"


Pertama sekali tahniah untuk diri sendiri kerana telah berjaya mendapat tempat di unibersiti yg aku idam-idamkan itu. Yang menjadi persoalan utama aku jadi tak tahu untuk pilih yang mana satu. Sebab apa, untuk UTHM mode pengajian aku sepenuh masa dan durasi masa adalah 4 tahun, kalau UTM pula part time, dan durasi masa 4tahun++.

UTHM pula dekat batu pahat johor yakni masa perjalanan sama macam ipoh KL je, tapi bagi aku tetap jauh juga. Kalau UTM kampus dekat jalan semarak KL je.

Yang lagi aku buat terfikir kalau aku ambil full time paling kurang aku habis study umur 27 tahun dan masa tu aku baru terhegeh-hegeh nak cari kerja sedangkan member lain ramai yang dah beranak pinak, Kalau aku buat dekat UTM dalam masa yang sama aku boleh kumpul duit.

Aku dah jadi dilema sangat-sangat ni. Satu lagi ramai yang cakap kalau buat degree engineering memang susah, tak sah kalau tak repeat paper, hhhhuuwwwaaaaa takutnya. Tapi apa-apa pun aku memang nak sambung study lagi. Cuma saya dalam dilema. Ada siapa-siapa yang nak berkongsi buah fikiran??



14 comments:

mamaNoriz said...

uat solat istikharah la dear...
akak tak reti nk bagi buah fikiran sbb akak og akaun, hihi..jauh beno dgn engineering tu...
tpi klu akak tak suka jauh2 dan tak suka jugak lama2...iskhhh, complicated kan...
minta pandangan ur parents la & byk2 berdoa yea..

btw, bile nak folo i ;)

ayanuts said...

mamaNoriz : itu laaa....sy akan buat solat istikharah..thanx mama noriz :)

! Sam Posmen ! said...

kalau nak relax siket better amik uthm fulltime je. boleh lebih focus untuk study.

kalau partime kat utm pon ok juga. tapi ikut situasi pekerjaan kita. pastikan betul2 stabil dan more prefer working in office hour.

fyi, aku 1st year partime kat utm semarak. electrical eng. :)

nway buat pilihan terbaik! dua-dua ada kelebihan dan kekurangan

❁ نور يوسمهانياي ❁ said...

tahniah kak, dapat smbung belaja, sy nty kena g plkn, wuaaa =)

..hizamirahim.. said...

hehe.
inshaAllah.
kalau dah rezeki tu, tak ke mana.
:)
kene senaraikan kebaikan & keburukan.
pastu, nilai apa jalan terbaik.

ayanuts said...

! Sam Posmen !: ooooo..ye ke...btl gak apa yg incik sam ckp tu...nnti fkr blk yg mana yg btl2 sesuai dgn situasi aku skang ni..nway thanx incik sam :)



نور يوسمهانياي ❁ : tahniah juga..slmt menjalani plkn :)

..hizamirahim..: he..he..thankx sy aku cuba buat mcm tu

Ly_Tulip said...

ermm, depends la...kalo kamo ni jenis yg bagos time management die, mgkn takda masalah wt part time...kalo sy, sy prefer fulltime la..xda semak2 otak nak pk mende laen...focus stadi je...pape pon, wat la pilihan yg bijak..tp, mana2 pon same je..juz cepat or lambat je.. kan???

Peace! :)

Atiqah Wadiah said...

minat ek uthm??klu minat,sy prefer awk g uthm..hehe ^^

Zainal said...

salam...

sekadar berkongsi pengalaman sebab dulu pernah buat degree in IT dekat open U..Ipoh...secara part time

bagi saya... lebih suka part time jer...sebab..

1. Dalam masa yang sama boleh kerja n kumpul duit...

2. klu kerja kita ada related dengan apa yang cik nadia study..saya rasa takde masalah nak buat part time sebab kekadang apa yang kita study kita boleh paham based on pengalaman kerja kita...

3. part time study lebih menyeronokkan sebab masa kita 365hari setahun benar2 terisi dengan perkara yang berfaedah..

4. dapat ramai kawan dari jabatan2 lain..so kita dah ada kabel dari jabatan tersebut...biasala zaman skang nak keja kena gak main kabel..


pengalaman saya masa study part time memang letih sesangat..kekadang bila dekat submit assignment or exam...tiap hari tido kul 3 pagi...pagi kul 6 dah bangun siap2 g kerja....tapi bila time cuti sem..huhhhh...rasa lega sesangat...

part time study nih yang seronoknya bila pegi kelas hujung minggu jumpa kawan2...huihhhhh...syok tak terkata sebab leh release tension pasal hal kerja...kekadang lepas kelas kitaorang selalu lepak kat kedai minum2 sambil sembang bergelak ketawa...

bagi saya fulltime or part time ada kelebihannya..klu fulltime kita leh fokus lebih...tapi lepas grad..nak dpt keje yang sesuai dengan kelayakan kita belum tentu lagi..

part time pulak memang letih...tapi keje kita insyaallah lepas grad still ada keje...

tapi klu memang kompeni cik nadia offer biasiswa untuk belajar tak yah ler buat part time...buat jer full time...

tapi pehal pun cik nadia...fulltime or part time..yang paling manis sekali masa kita konvo....pakai jubah...naik pentas...amik skroll...tambah lagi anak bini or family kita datang ceremony tuh...huihhhhh...tak dapat nak dibayangkan kepuasan hati tuhhh...cik nadia rasa le sendiri nanti...PUAS...

anyhow part time or fulltime..smuga cik nadia berjaya sambung n grad...

pasal orang kata repeat paper tuh...saya masa study pun penah repeat...tapi asalkan kita punya pointer leh maintain 3.0 above...ok la...

yang penting bukan cepat mana kita boleh grad...tapi berapa pointer kita lepas grad...walaupun camtu jgn ler grad lambat sgt...

satu jer kena ingat...takde jalan mudah nak berjaya...life is not easy as we think....kena usaha kuat....

sebelum nak abiskan bebelan saya saya syorkan google portal dan google scholar sebagai agen pencari maklumat bila cik nadia buat assignment nanti...

ayanuts said...

Ly_Tulip: btl juga tu..kalo wat full time pm ada baiknya dan kalo buat part time pn ada baiknya..thanx :)

Atiqah Wadiah : he..he..dua2 pn ske..tp xske bl kena buat kptsn

Zainal: sy sgt2 hrgai apa yg incik zainal sampaikn :) terima ksh byk2 :)

aleen aiden said...

hee,tahniah!aku rase kau cube istikharah.insyaAllah dapat jawapan. ^_^

ayanuts said...

aleen aiden: he..he..btl2..istiharah palg mustajab dlm keadaan aku skang ni

Zainal said...

ya...macam kawan2 cakap...buat la isthikarah...

insyaallah dapat petunjuk...benda baik...Allah akan tolong...

cik nadia jgn risau

ayanuts said...

Zainal : trma ksh skali lg en zainal :)